Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan'ın Batı Trakya’daki Müftülüklere yönelik kabul ettiği yasal düzenlemeye tepki gösterdi ve konuya ilişkin yazılı açıkalmada bulundu.
Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan'ın Batı Trakya Müftülüklerine ilişkin hazırladığı yasa hakkında yazılı açıklama yaptı.
Yapılan açıklamada Bakanlık, Yunanistan'ın bu tutumuna sert tepki gösterdi.
"Kabul edilemez bir durum"
Yazılı açıklamada, Yunanistanın'ın müftülükleri kendi yönetimi altına almaya çalışmasının kabul edilemez bir durum olduğu ifade edildi.
Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"BTTA’nın iradesini ve din özgürlüğünü bir kez daha yok saymaktadır"
"Yunanistan, Batı Trakya’daki Müftülüklere yönelik ahiren kabul ettiği bir yasal düzenleme ile, Batı Trakya Türk Azınlığının (BTTA) Lozan Barış Antlaşması başta olmak üzere, uluslararası anlaşmalarla teminat altına alınmış olan hak ve özgürlüklerini bir kez daha ihlâl etmiştir.
BTTA’nın temsilcileriyle istişare edilmeden hazırlanan bu yasal düzenleme, BTTA’nın kendi seçtiği Müftüleri ve dolayısıyla BTTA’nın iradesini ve din özgürlüğünü bir kez daha yok saymaktadır. Bu çerçevede, sözkonusu yasal düzenleme hakkında BTTA Danışma Kurulu’nun dün yaptığı ve soydaşlarımızın haklı tepkisini yansıtan açıklamayı bütünüyle destekliyoruz.
"BTTA’nın iradesi hilafına tamamen kendi yönetimi altına almaya çalışması kabul edilemez bir durumdur"
Lozan Barış Antlaşması’nın 40’ıncı maddesi, BTTA’ya kendi dinî, eğitim ve hayır-sosyal kuruluşlarını kurma, idare etme ve kontrol etme hakkı tanımaktadır. Yunanistan’ın ahdî yükümlülükleri hilafına bu hakkı ihlâl etmesi, geçmişte AİHM kararlarıyla da tescil edilmiştir.
Yunanistan’ın BTTA’ya Müftülerini seçme, Müftülüklerini yönetme ve yapılandırma konusunda gereken desteği ve kolaylığı sağlaması gerekirken, Müftülükleri, BTTA’nın iradesi hilafına tamamen kendi yönetimi altına almaya çalışması kabul edilemez bir durumdur.
"Yunanistan’ı bir kez daha uluslararası hukuka saygı göstermeye davet ediyoruz"
Bu yasal düzenlemeyle Yunanistan, soydaşlarımızın uluslararası anlaşmalarla güvence altına alınmış dinî alandaki hak ve özgürlüklerini ihlal etmeyi sürdürerek, Müftülük kurumunu Yunan devletinin kontrolünde bir yapıya dönüştürmeye çalışmaktadır. Türkiye, ülkesindeki gayrimüslim azınlıkların dinî kurumlarının işleyişine ve liderlerinin seçilmesine bu tür baskıcı yasalarla ve uygulamalarla müdahale etmemektedir.
Yunanistan’ı bir kez daha uluslararası hukuka saygı göstermeye, Lozan Barış Antlaşması ve diğer ilgili anlaşmalardan kaynaklanan ahdî yükümlülüklerini yerine getirmeye ve BTTA’ya yönelik baskı ve sindirme politikalarına son vermeye davet ediyoruz.
"Soydaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin yakın takipçisi olmaya devam edeceğiz"
Şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonra da, soydaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin yakın takipçisi olmaya devam edeceğiz."